ВМІСТ ЖИРУ У КВАЛІФІКОВАНИХ СПОРТСМЕНІВ РІЗНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ
DOI:
https://doi.org/10.24195/olympicus/2024-2.6Ключові слова:
процент жиру, антропометрія, спортсмени, легкоатлети, триатлоністи, біатлоністи, сучасне п’ятиборство.Анотація
Проблема визначення оптимального складу тіла в спортсменів, зокрема вмісту жиру, є досить актуальною для багатьох галузей науки, як-от спортивна медицина, фізіологія, біохімія тощо. Загальновідомо, що приріст маси тіла за рахунок жирової тканини зазвичай негативно впливає на спортивні результати. Незважаючи на велику кількість проведених досліджень, визначення оптимальних меж вмісту жиру в організмі спортсменів залежно від виду спорту залишається актуальним. Метою статті є дослідити вміст жиру у кваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються в різних видах спорту. У дослідженні взяли участь 128 спортсменів-членів збірних команд України обох статей (чоловіків – 67, жінок – 51), віком 18–30 років, що спеціалізуються в різних видах спорту (легка атлетика, сучасне п’ятиборство, біатлон, триатлон). Композиційний склад тіла спортсменів визначали методом імпедансометрії за допомогою вагів-аналізаторів складу тіла Tanita BC-545 (Японія) та професійного аналізатору InBody 770 (Корея). Аналіз статистичних даних було проведено на основі архівних матеріалів Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту за період з 2014 по 2024 рік за допомогою програмного забезпечення «Statistica 12». За результатами обстежень виявлено, що серед спортсменів існує проблема високого вмісту жиру в організмі, за винятком чоловіків-біатлоністів. Найбільший відсоток спортсменів зі збільшеним вмістом жиру в організмі виявлено серед легкоатлетів (20% із 30 спортсменів), з яких 60% є представниками групи видів метання. Крім того, виявлено високий відсоток представниць різних видів спорту, в яких вміст жиру перевищує рекомендовані норми (по 22,0% з 22 легкоатлеток та з 9 триатлоністок, 33,3% з 9 представниць сучасного п’ятиборства та 36,3% з 11 біатлоністок). Беручи до уваги наведене вище, вивчення причин підвищеного вмісту жиру в організмі спортсменів стає особливо важливим.
Посилання
Association A.D. Sports nutrition: a guide for the professional working with active people. 3rd ed. American Dietetic Association, 2000. 759 p.
Wilmore J.H., Costill D., Kenney W.L. Physiology of sport and exercise, fourth edition. 4th ed. Human Kinetics Publishers, 2007.
Взаємозв`язок композиційного складу тіла та спеціальної працездатності спортсменів, що спеціалізуються з академічного веслування / А.М. Іванова та ін. Актуальні проблеми фізичної культури і спорту. 2014. № 30 (2). С. 43–47.
Lukaski H.C. Body composition: health and performance in exercise and sport. Taylor & Francis Group, 2017. 404 p.
Changes in anthropometry and selected metabolic parameters in young men during their first year of study at a university of physical education / A. Kȩska et al. American journal of men's health. 2017. Vol. 12, no. 2. P. 463–471. https://doi.org/10.1177/1557988317743151.
Fleck S.J. Body composition of elite American athletes. The american journal of sports medicine. 1983. Vol. 11, no. 6. P. 398–403. https://doi.org/10.1177/036354658301100604.
Analysis of the relationship between body composition and the level of functional readiness of football players / N. Vdovenko et al. Ukraïnsʹkij žurnal medicini, bìologìï ta sportu. 2020. Vol. 5, no. 5. P. 313–318. https://doi.org/10.26693/jmbs05.05.313.
Wang D. The differences between modern modes of biathlon training at the olympic winter games. Revista brasileira de medicina do esporte. 2023. Vol. 29. https://doi.org/10.1590/1517-8692202329012022_0300.
Singh S., Singh K., Singh M. Comparison of anthropometric characteristics and body types of high performer and low performer hammer throwers. Brazilian journal of biomotricity. 2011. Vol. 5, no. 2. P. 80–86.